Blandhy - Hudvård för blandad hy

Blandhy - beskrivning och åtgärder

Blandhyn är en av de vanligaste hudtyperna i skandinavien och vilken hudtyp människor har beror bland annat på gener och anlag. Generellt sett har man samma typ av hy hela livet, även om huden generellt blir torrare ju äldre vi blir.

  1. Ansiktsmask aloe vera (29kr)
  2. Återfuktande ansiktsvatten (139kr)
  3. Elektrisk ansiktsskrubb (199kr)

Behandla blandhy på rätt sätt.

En blandhy kännetecknas av att din hud består av flera olika hudtyper där exempelvis t-zonen kan bestå av fet hy med hög talgproduktion medan kinderna och hakan är torr. För att kunna skapa en balans i huden kräver blandhyn i många fall lite extra kärlek. Jämfört med om du bara har en typ av hy behöver blandhyn ofta olika behandlingar på olika delar av kroppen. Det säger sig självt - det går inte att behandla ett fetare hudparti och ett torrare hudparti med samma produkter utan att resultatet blir tokigt.

Har du blandhy?

Upplever du att din hy ofta känns obalanserad, exempelvis genom att huden stramar och känns fet på samma gång? Kanske får du återkommande finnar på samma ställen i ansiketet gång på gång, medan andra delar av ansiktet klarar sig bra. Då har du förmodligen en blandhy.

Behandla blandhy rätt

Du bör anpassa din hudvård efter väder och årstid eftersom vårt nordliga klimat tär hårt på huden. Det är självklart att huden ofta känns torrare under vintern än under sommaren, då huden generellt sett tenderar att bli fetare.

- Använd en skonsam peelingkräm en till två gånger i veckan. Det är viktigt att krämen innehåller mycket fukt. Även om din hud känns väldigt fet vid exempelcis t-zonen behöver huden rikligt med fukt. Därför bör du också använda ett fuktighetsgivande ansiktsvatten åtminstone en gång per dag. Samtidigt ska peeling-krämen inte vara fet eftersom risken då är att talgproduktionen ökar. Använd inte för starka produkter som är framtagna för aknehud, utan titta istället efter produkter som balanserar hudens talgproduktion och som bidrar till en bra fuktbalans.

Dessutom är det viktigt att använda rätt produkter på olika delar av huden om du har blandhy. Precis som vi tidigare nämnt bör du, om du har fet hy vid t-zonen, använda en rengörande ansiktsmask där medan du istället ska ska använda produkter mot ögonpåsar om du har påsar under ögonen.

Undvik att använda smink som täpper till porerna

När det kommer till smink och make-up bör du se till att inte använda produkter som täpper till hudens porer. Istället bör du använda mineralsmink på en blandhy eftersom det mattar samtidigt som mineralsmink har en förmåga att täcka huden utan att täppa till porerna. Dessutom bör du alltid, givetvis, se till att tvätta av dig sminket direkt när du kommer hem. Att sova en hel natt med smink är aldrig bra för huden - oavsett vilken hudtyp du har.