Frisörsaxar

Vi har flera olika modeller av frisörsaxar. Om du klipper hemma själv eller om du är frisör så behöver du arbeta med frisörsaxar som fungerar och är av hög kvalitet.  Vi har ett brett utbud av frisörsaxar för olika användningsområden. Dels vanliga frisörsaxar men även effilersaxar för mjuka och exakta klipp. Här kan du även köpa tillbehör som stylistväskor och saxhölster. 

Frisörsaxar

Vi har ett brett sortiment av frisörsaxar för så väl hemmabruk som för frisörsalongen. Oavsett om du klipper hemma, om du är skolelev eller om du arbetar på salong kräver varje duktig frisör rätt verktyg för att kunna uträtta ett bra arbete. Våra frisörsaxar håller god kvalité och passar alla. Genom direktimport av frisörsaxar, och andra frisörprodukter så som frisörkappor, från tillverkarna kan vi erbjuda riktigt bra och prisvärda frisörsaxar, ofta till en bråkdel av priset hos våra konkurrenter. När du beställer en frisörsax hos oss har du alltid fri bytesrätt och ångerrätt. På så sätt kan du vara säker på att du får en sax som du tycker om.

Effileringssax

En effilersax är en frisörsax som används för att tunna ur tjockt hår eller för att jämna till ojämnheter i klippningen. Effilersaxen är tandad vilket för att du inte klipper av alla hårstrån när du använder saxen. Istället tunnas håret ur när du använder en effileringssax eftersom saxen bara kapar vissa hårstrån men lämnar andra hårstrån orörda. Du känner säkert igen saxen när du ser den eftersom professionella frisörer använder den så gott som varje gång de klipper en kund.

Urtunningssax

Ett annat ord för effilersax är urtunningssax. Att den kallas just för urtunningssax beror precis som namnet antyder på att frisörsaxen tunnar ur håret istället för att helt och hållet klippa av det. Det finns flera olika tätheter på urtunningssaxarna beroende på hur mycket du önskar att tunna ur håret. Glestandade urtunningssaxar tunnar naturligt vis ur mindre än en effilieringssax med tätare tänder. Vilken frisörsax ska du välja? Det finns flera olika parametrar att ta i beräkning när du ska köpa en frisörsax. Beroende på om du arbetar som frisör och dagligen klipper hår eller om du har tänkt använda frisörsaxarna mer sällan, exempelvis för hemmabruk så finns det olika saker att tänka på. Dels har alla frisörsaxar olika pris beroende på kvalité och förväntad livslängd. Men det är inte bara frisörsaxens pris du ska bry dig om när du ska handla, utan även andra saker är värda att tänka på så som exempelvis kvalité och komfort.

Symmetriskt handtag

På en frisörsax med symmetriskt handtag är de båda öglorna på frisörsaxen lika stora. Många frisörer föredrar ett sådant grepp på sina saxar då det kan ge en bättre känsla för precision och finess när man klipper hår. Ofta använder man endast två fingrar när man klipper hår med en sax som har symmetriskt handtag. Detta är dock givetvis individuellt. Du får helt enkelt prova dig fram ifall du föredrar ett symmetriskt handtag eller inte på din frisörsax. Om du är intresserad av att testa ett par frisörsaxar med symetriska handtag rekomenderar vi dig att beställa vårt prisvärda frisörsax set

Offset-handtag

På en frisörsax med ett offset-handtag är den understa öglan större än den övre. Det gör att du i regel får plats med både två och tre fingrar i öglan på en frislrsax med offset-handtag. Om du arbetar som frisör och klipper många kunder varje dag kan en sax med en sådan fattning göra att du blir mindre trött i handleder och fingerleder.

Skär på frisörsaxens blad

Olika frisörsaxar har olika typer av skär vilket också ger helt skilda snittytor på hårstråna när man klipper håret. Detta kan kännas som överkurs, men riktigt duktiga frisörer känner en stor skillnad mellan exempelvis ett vanligt standardskär och den japanska stilen med convexa-skär. Oavsett vilken yta du föredrar kan du vara säker på en sak. Nämligen att håret kommer bli kortare när du klipper det oberoende av frisörsaxens skär.

Dämparen på frisörsaxen

Dämparen är den del av saxen som får utstå störst påfrestningar och därför är dämparen i regel också den del som först går sönder på en frisörsax. Dämparen är den lilla pluppen, ofta tillverkad i gummi, som sitter fast i fingerringen och som har till uppgift att dämpa stötarna från saxen då bladen slår ihop när man klipper. Vissa frisörsaxar och effilersaxar har en väldigt mjuk dämpare medan andra saxar har en lite hårdare dämpare. Även här är det upp till frisören. Vissa föredrar att klippa med en hårdare dämpare medan andra bättre tycker om en lite mjukare variant.

Frisörsax för högerhänt

Omkring åttio procent av världens befolkning är högerhänta och därför är det inte speciellt konstigt att frisörsaxar är tillverkade för högerhänta som standard. När du handlar en frisörsax kommer den i regel att passa en högerhänt person om ingenting annat har angivits i beskrivningen för frisörsaxen.

Frisörsax för vänsterhänta

Skillnaden mellan frisörsaxar för vänsterhänta och frisörsaxar för högerhänta är bladen. På den vänsterhänta saxen pekar det vänstra bladet på frisörsaxen upp medan det högra bladet pekar ner. Alltså tvärt om mot en vanlig högerhänt frisörsax. Även om många vänsterhänta har lärt sig att klippa med vanliga frisörsaxar blir resultatet ofta mer precist med en frisörsax speciellt anpassad för vänster hand.

Professionella frisörsaxar

Om du arbetar som frisör eller om du av andra anledningar ofta klipper hår behöver du i regel köpa en professionell frisörsax i toppkvalité. En frisör öppnar upp och slår igen sin sax tusentals gånger varje dag och därför måste saxen hålla vecka in och vecka ut, ofta i flera år. Många modeller från kända tillverkare av saxar, så som exempelvis frisörsaxar från Jaguar eller frisörsaxar från Kretzer kan kosta allt ifrån fem hundra kronor och upp till över fem tusen kronor. Vi rekommenderar dig att testa våra svarta frisörsaxar för proffs.  De är otroligt prisvärda och fungerar utmärkt för dig som är frisör.

Frisörsax för hemmabruk

Om du har tänkt använda dina frisörsaxar och effillieringssaxar för hemmabruk kommer du troligtvis inte slita på din sax på samma sätt som en frisör gör i sitt arbete. Därför behöver du inte köpa en dyr frisörsax utan istället välja en billigare. Våra frisörsaxar har fördelen att vara väldigt billiga trots att de håller toppkvalité. Då vi har direktkontakt med fabriker och leverantörer av frisörsaxar kan vi erbjuda dig prisvärda frisörsaxar, oavsett om du vill klippa hemma eller om du som frisör vill använda saxarna på arbetet. Se gärna vårt specialanpassade erbjudande med ett helt frisörssax-paket med saxar, frisörkappa, frisörkniv och trimmer för hemmabruk.

Kan man slipa en frisörsax?

Givetvis kan du slipa dina frisörsaxar. Det är i regel inte speciellt svårt och med lite övning kan du enkelt slipa dina frisörsaxar på egen hand. Men du kan också lämna in saxarna till speciella företag som slipar frisörsaxen åt dig. En frisörsax kan slipas mellan sex till tolv gånger beroende på stålets kvalité innan saxen behöver bytas ut. Det är svårare att slipa en effileringssax eftersom dessa inte har raka blad utan är tandade. Om du arbetar som frisör behöver du slipa dina saxar omkring en gång om året för att hålla dem i god form.

Smörj frisörsaxens skruv

Förutom slöa blad är en vanlig orsak till att frisörsaxen blir svårare att arbeta med dåligt smörjda skruvar. Skruven mellan de båda bladen bör smörjas åtminstone en gång i månaden för att hållas i god trim. Samtidigt som du smörjer skruven bör du även kontrollera att skruven sitter fast ordentligt. Om skruven blir lös och bladen på saxarna böjar glappa finns risken att bladen blir snedslitna och måste slipas om.

Så rengör du din frisörsax

Precis som alla andra produkter måste du ta hand om dina frisörsaxar på bästa sätt för att de ska hålla länge. Genom att rengöra saxarna med jämna mellanrum ökar du deras livslängd. En frisörsax är inte speciellt besvärlig att hålla i gott skick. Ofta räcker det med att skaka på saxen för att även de allra envisaste hårstråna ska falla bort. Genom att putsa saxen med en mjuk sammetsduk blir du av med rester av hårspray och liknande som kan fastna på bladen.