Rengör ansiktet från bakterier, smuts & pormaskar

Det är viktigt att du rengör ditt ansikte kontinuerligt för att inte smuts, bakterier, fett och andra orenheter tar över din hudton i ansiktet. Det är också viktigt att du hittar rätt balans för din hud eftersom huden mår som allra bäst då den får en bra mix av fuktkräm och rengöring.

Rengör ansiktet morgon och kväll

Genom att tvätta ansiktet både morgon och kväll får huden bästa möjliga förutsättningar för att må bra. Eftersom alla människor reagerar olika på tvålar, ansiktsvatten och rengöringsprodukter är det viktigt att du hittar din individuella rengöringsritual som passar just dig och din hudtyp. Det finns hudtyper som mår bra av djuprengöring med en grundlig ansiktstvätt varje morgon medan andra får ett bättre resultat av att endast badda ansiktet med ljummet vatten. Det handlar i mångt och mycket om att testa sig fram för att hitta rätt personliga balans. Om du har en fet hudtyp behöver du förmodligen använda rengörande ansiktsprodukter med ett lågt pH-värde och om du exempelvis har en känslig hy ska du se upp med produkter som innehåller alkohol och kemikalier för att istället välja ett mildare alternativ. Kanske passar en ekologisk tvål dig bättre?

Exfoliera och skrubba ansiktet

För att huden ska få en frisk hudton bör du skrubba bort döda hudceller i ansiktet minst två gånger i månaden. Vi rekommenderar Ansiktsskrubb med manukahonung som rengör och vårdar huden på djupet. Genom att exfoliera huden tar du bort hudens döda celler och de nya friska hudcellerna kommer fram till ytan, vilket leder till en friskare hy. Du bör inte skrubba ansiktet oftare än max en gång per vecka eftersom du då riskerar att tvätta bort kroppens naturliga fetter. Om du har en känslig och torr hud bör du istället använda svensk sockerskrubb som är baserad på svensk ekologisk rapsolja och rårörssocker. 

Undvik att röra ansiktet med smutsiga fingrar

När du tvättar ditt ansikte bör du alltid se till att ha rena händer. Smutsiga fingrar riskerar att sprida bakterier till ansiktet vilket kan leda till att hudens porer blir inflammerade och att finnar uppstår. Detsamma gäller givetvis om du använder borstar eller skrubbhandskar då du rengör ditt ansikte. Det är viktigt att tvätta dessa minst en gång i veckan för att minimera risken att bakterier sprids. Du bör vara noggrann med att inte använda samma skrubbhandskar eller skrubborstar som någon annan eftersom bakterier och smuts då kan spridas mellan er.

Om du har mycket pormaskar i ansiktet är det också viktigt att tänka på att aldrig försöka klämma dessa med dina fingrar eller naglar. Det beror på risken att bakterier tar sig in i såret och infekterar huden är stor. Istället bör du använda specialverktyg för att klämma pormaskar. Vi rekommenderar starkt att du köper en pormaskklämmare (59:-) för att minimera risken för att oönskade bakterier hamnar i ansiktet. En pormaskklämmare används för att ta bort pormaskar och kan enkelt steriliseras mellan användning genom att koka den i vanligt vatten.

Rengöra ansiktet på rätt sätt

Börja med att tvätta händerna innan du börja rengöra ansiktet. Använd sedan den rengöringen som passar din hud bäst och glöm inte att huden förändras och du kan behöva en annan typ av rengöring än tidigare. Använd dina fingertoppar och massera in rengöringen. Använd sedan ljummet vatten eller din ansiktstvätt för att tvätta rent. Du kan använda en ansiktsskrubb en gång i veckan för att peela bort orenheter och få en friskare känsla i huden.  Tvätta gärna ditt ansikte två gånger om dagen, en gång på morgonen och en på kvällen. Rengöringen på morgonen tar bort orenheten i huden efter ett natts sömn och tänk på att använda en mildare variant av rengöring. Du kan också lägga på en bra Dagcreme som lägger grund för dagens sminkning. På kvällen vill du bli av med smink, bakterier och andra orenheter som huden har fått efter en dag. Använd gärna en rengöring som rengör på djupet och en gång i veckan avsluta med en ansiktsmask. Ansiktsmaskar kan användas 1-2 gånger i veckan för att hjälpa huden att återfuktas och rengöras på djupet. Du hittar våra olika ansiktsmasker här.

Tvätta huden kring ögonen med försiktighet

Huden kring ögonen är speciellt känslig. Det beror på att huden kring ögonen är väldigt tunn. Därför bör du tvätta ögonlock och området kring dina ögon varsamt. Se till att inte gnugga utan försök istället att badda huden kring ögonen med försiktighet. Använd exempelvis en mjuk handduk eller en ren och oanvänd sminkborttagningssvamp doppad i ljummet vatten för att tvätta huden kring ögonen. Ett vanligt misstag många gör är att skölja ansiktet med iskallt vatten på morgonen, detta riskerar att chocka huden. Använd ljummet tempererat vatten när du ska tvätta ansiktet.