Bristningar, hudbristningar & graviditetsbristning

Bristningar, hudbristningar & graviditetsbristningar

Bristningar i huden är en vanlig åkomma som kan drabba både kvinnor och män, och som uppstår då huden av olika anledningar tänjs ut för snabbt. Bristningar kallas även för striae och kan behandlas hemma med bland annat koppning (från 179 kronor). Fenomenet bristningar uppträder tydligast då huden tvingas till att tänjas ut utan att hinna växa i samma takt i samband med snabb viktuppgång eller vid graviditet.

Tips! Kolla in våra dermarollers och Bio-Oil Purcellin

En hudbristning kännetecknas av flera missprydda linjer som ofta löper parallellt med varandra. Bristningarna kan komma i olika antal och storlekar samtidigt som också längden kan variera. Bristningarna har allt som oftast en lila, blå eller rödaktig färg när de först dyker upp. Med tiden bleknar bristningarna och får en ljusare färg och ibland kan det nästan se ut som en ärrbildning efter en tid.

Orsaker till bristningar i huden

Det kan finnas flera olika anledningar till att bristningar dyker upp i huden, men symptomet är alltid detsamma. Det finns alltså egentligen inte olika typer av bristningar, men ibland kallas dem för olika namn beroende på orsak till bristningen. Ett exempel är graviditetsbristningar.

En allt för snabb viktuppgång: Den som går upp mycket i vikt under en väldigt kort period drabbas ofta av bristningar i huden. Vanliga områden på kroppen som drabbas är exempelvis kring mage, lår, bröst och underarmar. Det vill säga kring de områden där fett har en tendens att samlas. Givetvis kan man också få bristningar vid en kraftig och snabb ökning i muskelmassa.

Graviditetsbristningar: Väldigt många gravida kvinnor drabbas av bristningar under graviditeten. Vanligtvis dyker bristningarna, av naturliga och förklarliga skäl, kring magen då barnet växer väldigt fort. Men det är heller inte ovanligt att brösten växer kraftigt under graviditeten tack vare hormoner och mjölkproduktion, och därför kan också huden på brösten drabbas av graviditetsbristningar.

Puberteten: Under puberteten utsöndras stora mängder hormoner i kroppen och många ungdomar växer under denna tiden väldigt fort. Det är därför inte ovanligt att ungdomar får bristningar vid olika områden på kroppen.

I förebyggande syfte

Det är förstås omöjligt att helt och hållet skydda sig mot bristningar helt och hållet vid en pubertet eller vid en graviditet då kroppen växer. Det finns dock några förebyggande åtgärder att ta till för att minska risken för hudbristningar. Det är viktigt att hålla huden frisk, pigg och kry för att den på bästa sätt ska kunna hålla sig slät och fin då den töjs. Chanserna till att få en frisk hy kan maximeras genom att bland annat äta en sund och allsidig kost med mycket vitaminer och mineraler, genom att dricka tillräckligt mycket vatten för att återfukta huden samt genom att hjälpa huden på traven med olika hudvårdsprodukter. 

Behandlingsmetoder för att minska bristningar

Det skrivs, pratas och säljs mirakelkurer som sägs kunna ta bort bristningar i huden. Sanningen är dock att det är svårt att få bort hudbristningar helt och hållet. Även om det faktiskt finns behandlingar mot bristningar som ger otroligt bra resultat så är det näst intill omöjligt att få dem att försvinna för gott. Vi rekommenderar framförallt två behandlingar för att reducera bristningar i huden.

Dermaroller: En dermaroller är ett utmärkt verktyg som används i syfte att reducera bristningar, rynkor, ärr eller andra liknande åkommor i huden. Dermarollern har hundratals sylvassa nålar som ska rullas över huden där bristningarna sitter, för att skapa mikroskador i hudens yttersta lager. När kroppen sedan skickar ut signaler till huden att reparera skadorna så repareras även bristningarna. Behandlingen ska utföras omkring två gånger per månad för ett optimalt resultat och det finns faktiskt forskning som visar att behandlingen fungerar. Du kan själv läsa mer eller beställa våra dermaroller här!

Hudolja: Vi säljer två olika hudoljor som dels kan användas separat, men som också kan användas tillsammans med våra dermarollers (efter dermabehandlingen). Du kan läsa mer om dessa eller beställa dem på följande länkar, Silkia Re-Gen Oil samt Bio-Oil Purcellin.