Celluliter | Så blir du av med din apelsinhud

Celluliter - Så minskar du dem

Se alla våra produkter för att ta bort celluliter.

Celluliter är ett kosmetiskt hudvårdstillstånd som drabbar omkring 90 procent av alla kvinnor, förr eller senare under livet. Celluliter kan behandlas av bland annat koppning, hudvårdskrämer eller med en dermaroller. Celluliter kallas i dagligt tal också för apelsinhud vilket är ett tillstånd som uppstår i huden då underhudsfett klumpar ihop sig under huden.

Celluliter kan uppkomma över hela kroppen där det finns underhudsfett. Även om rumpa och lår är de vanligaste kroppsdelarna för celluliter kan även höfter, rygg, mage och armar också vara platser där celluliter sätta sig

Några av våra produkter mot celluliter:

Dermarollers

Bio-Oil Purcellin

Silkia Re-Gen Oil

Kallpressad arganolja

Vem får celluliter?

De allra flesta kvinnor tvingas förr eller senare konstatera att apelsinhuden har kommit för att stanna. Hela 90 procent av alla kvinnor beräknas få celluliter, oberoende av ålder eller vikt. Det är dock vanligast att celluliterna uppkommer när man blir äldre. Speciellt efter graviditet eller snabb viktuppgång. Celluliterna syns dock inte lika tydligt hos alla människor. Hur synliga celluliterna blir är helt individuellt.

En sak är dock säker - apelsinhuden blir i regel mer påtaglig efter viktuppgång och hormonförändringar. Exempelvis är det mycket vanligt att kvinnor får tydligare celluliter i samband med graviditet, vilket är något som kan kopplas till både viktuppgång och hormonförändringar. Detsamma gäller puberteten då kvinnans underhudsfett ökar för att forma rumpa och lår samtidigt som det också sker hormonförändringar i kroppen.

Även män kan få celluliter, även om det är betydligt mer sällsynt än hos kvinnor. Den främsta orsaken till att män får celluliter är hormonrubbningar eller testosteronbrist. Däremot är det heller inte ovanligt att män som går upp i vikt snabbt under en kort period kan få celluliter.

Vad är celluliter, egentligen?

Undersökningar visar att celluliter är förtätningar i underhudens fettvävnader. Det är nämligen i det understa hudlagret där fett, proteiner och vätska samlas. Celluliter är alltså, tvärt emot vad många hävdar, mer av ett kosmetiskt hudproblem än något som uppstår på grund av extra trivselkilon. När fettcellerna i hudens bindväv förstoras, tack vare exempelvis viktuppgång eller åldrande, förskjuts fett och vätskeansamlingar upp i underhuden. Huden blir med tiden svagare eftersom kroppens elastin och kollagenproduktion minskar, vilket på sikt också gör att huden tappar sin stramhet och spänst. Det är också det som gör att celluliterna framträder extra tydligt.

Vissa påstår att celluliter uppstår på grund av att man skulle ha dålig blodcirkulation. Det är dock en omtvistad tes. Vissa läkare menar istället att den dåliga blodcirkulationen inte är en orsak till celluliter - utan att det istället blir ett resultat av dem.

Det är viktigt att poängtera att celluliter inte betraktas som ett sjukdomstillstånd. Däremot är det för många ett rent estetiskt eller kosmetiskt problem som kan påverka självförtroendet negativt. Celluliter verken smittar eller gör ont, men det är dock viktigt att tänka på att smörja in områden på kroppen där det finns mycket celluliter ordentligt när man solar. Detta eftersom det finns extra stor risk att bränna sig just där.

Vikten av god kost och motion

Det har förmodligen inte undgått någon att marknaden är full av produkter, krämer och hudvårdskurer som sägs kunna minska celluliter. Utan att för den delen hävda att krämerna inte fungerar, så är det viktigt att förstå att det är få krämer som på egen hand klarar av att ta bort celluliter. Däremot kan krämerna i många fall bidra till en slätare och friskare hud i kombination med ett sundare leverne. Det som är denavgörande faktorn för huruvida det går att få bort celluliter eller inte är en bra kost och mycket motion i kombination med bra hudvårdsprodukter.

Minska celluliter med en dermaroller

Eftersom de allra flesta hudvårdskrämer endast behandlar hudens yta är det inte troligt att celluliterna försvinner för gott. Celluliterna sitter djupare ner i huden. Därför kan en behandling med en dermaroller (beställ här) ge större chanser till att ta bort celluliterna. En dermaroller är en produkt som på ett mekaniskt sätt behandlar huden. Genom att med nålar penetrera huden och skapa mikroskador i hudens bindväv sätter kroppen igång en process för att reparera skadan. Kroppen producerar då kollagen och elastin, vilket stärker huden och ger den bättre spänst. På så sätt blir celluliterna mindre synliga.