Fet hy i ansiktet - tips för rengöring

Hudvård för dig med fet hy

Även om hudens naturliga fettproduktion fyller en viktig funktion - nämligen skyddar huden och motverkar dess åldrande - finns det många människor som har ett en överproduktion av olja i huden. Se vår produktkategori för ansiktsrengöring. Vi pratar ofta om fet hy som ett problem speciellt för tonåringar och ungdomar. Sanningen är att även vuxna kan ha problem med fet hy. Fet hy är något som inte bara gör att huden ser oljig och glansig ut, utan som också kan ge upphov till blemmor och finnar.

Behandlingstips för dig med fet hy

Nedan följer några tips och hudvårdsknep för dig som lider av fet hy. Som alltid bör tipsen ses som riktlinjer snarare än direkta sanningar. Det beror på att alla människor reagerar olika på olika typer av behandlingar. 

1.1 - Använd en skonsam ansiktsrengöring två gånger om dagen.

Det bästa och mest effektiva sättet att få bort den oljiga känslan i huden är att använda en ansiktsrengöring. Se till att använda en produkt som är skonsam mot huden med en neutral pH-balans snarare än att använda starka tvålar och rengöringsprodukter. Produkter som innehåller bensoylperoxid, salicylsyra , glykolsyra , eller beta - hydroxisyra anses ofta bäst för att behandla fet hy. Som alltid när du testar en ny hudvårdsprodukt bör du först applicera en mindre mängd kräm på huden för att se hur din hud reagerar. När du tvättar ditt ansikte, se till att använda varmt vatten - inte hett - då hett vatten tenderar att irritera huden ytterligare.

1.2 - Använd ansiktsvatten utan alkohol eller aceton

Vi rekommenderar RoC ansiktsvatten (139:-)
Använd ett ansiktsvatten som är skonsamt mot huden. Många gånger innehåller ansiktsvatten alkohol eller aceton vilket sägs kunna förvandla fet hy till en normaltorr hy. Alkohol och aceton är dock två ämnen som är hårda mot huden och därför bör du i största mån undvika hudvårdsprodukter som innehåller dessa ämnen. Försök istället att hitta ett mildare ansiktsvatten. Du behöver inte applicera ansiktsvattnet över hela ansiktet. Istället ska du skvätta några droppar över en bomullstuss för att sedan försiktigt badda bomullstussen över ansiktets där din hy är fetast. Genom att undvika använda ansiktsvattnet över hela ansiktet skonar du huden på de ställen där den inte behöver behandlingen.

1.3 - Återfukta din feta hy

Vi rekommenderar Garnier nattkräm (129:-)
Det kan låta kontraproduktivt att använda återfuktande kräm på en fet hy. Men sanningen är att bara för att huden är fet behöver det dock inte betyda att den samtidigt får tillräckligt med fukt. Även en oljig hy kan vara uttorkad och därför behövs fuktkräm för att huden ska bli frisk. Använd gärna en lätt fuktkräm (som av uppenbara skäl inte innehåller olja). Vi råder dig att använda både dagkräm och nattkräm för att öka effekten av att återfukta huden.

1.4 - Använd absorberande papper på huden

Om du har en extremt fet hy kan du använda ett absorberande papper i syfte att suga upp överflödig olja ur huden, innan du tvättar ansiktet. Ett smart tips är att använda en pappershandduk, som har absorberande egenskaper och som därför suger upp vätskor effektivt. Du bör dock vara försiktig! Undvik att skrubba ansiktet med pappret. Det irriterar bara huden och riskerar att göra den röd. Se istället till att försiktigt trycka pappret mot huden och hålla kvar trycket i cirka 15-20 sekunder. Se till att använda ett nytt papper för varje del av ansiktet du torkar, för att inte sprida bakterier mellan olika områden i huden. Om du väljer att använda en bomullshandduk eller liknande för att torka huden är det viktigt att du tvättar handduken varje dag. Olja, smuts och bakterier tenderar annars att fastna i handduken vilket gör att du sprider dem till andra ställen i ansiktet om du inte tvättar handduken mellan gångerna.

1.5 - En ansiktsmask med lera mot torr hy
Vi rekommenderar Lermask - djuprengöring (179:-)

En ansiktsmask kan hjälpa dig att få en friskare hy. Genom att dra ut olja, talg och smuts ur porerna på din feta hy minskar också den oljiga känslan. Det kräver dock lite känsla eftersom det samtidigt är viktigt att inte överanvända produkter som då riskerar att istället torka ut huden. Överanvänd inte ansiktsmasker - 1 till 2 gånger i veckan brukar vara lagom.

1.6 - Behandla fet hy med hemmagjord hudvård

Många hävdar att naturlig hudvård är den bästa hudvården. Huruvida det är en devis att ta för sanning eller inte låter vi vara osagt. Däremot håller vi med om att naturliga produkter absolut kan ge en förhöjd effekt. Speciellt för att motverka fet hy.

  • Aloe Vera - Aloe Vera är superplantan som har många positiva egenskaper för huden. Den lindrar inte bara blemmor och läker sår utan den är också oerhört effektiv mot oljig hy och acne. Klyv en aloe vera-blomma på mitten och applicera vätskan över ditt ansikte. Låt den sedan torka in i huden och sköljs sedan ansiktet med ljummet vatten. Upprepas 1-2 ggr/dag.
  • Yoghurt - En helt vanlig naturell yhogurt är en klassiker som kan användas som hudvårdskur mot fet hy. Yhogurten öppnar upp hudens porer, exfolierar huden och absorberar överflödig olja. Ta en matsked naturell yhogurt och sprid ut den över ansiktet. Låt den sitta kvar i cirka 15 minuter och skölj sedan av den med ljummet vatten. Upprepa 1gång/dag.
  • Gurka - Klassikernas klassiker inom naturlig hudvård tack vare sina mjukgörande och återfuktande egenskaper. Gurka innehåller många naturliga vitaminer och mineraler. Dessutom består gurkan till över 95% av vatten vilket av naturliga skäl ger en fuktboost till huden. Det är enkelt att använda gurkan för att återfukta huden. Skiva en gurka och gnugga sedan försiktigt skivorna över ditt ansikte. Lämna gurksaften i ansiktet över natten och tvätta sedan ansiktet med ljummet vatten på morgonen efter. Upprepa varannan dag.

Bra vid exfoliering:
Salicylsyra
Mjölksyra
Glykolsyra

Binder fukt bra:
Aloe Vera
Sodium PCA
Hyaluronsyra
Algextrakt


Bra för de flesta med fet hy:

Vitamin C
Vitamin E
Lavendel
Rosenvatten

Ingredienser att undvika:
Alcohol
SD-alcohol
Alcohol Denat
Isopropyl Alcohol