Hudvård mot rynkor

Så blir du av med dina rynkor i ansiktet

I takt med att vi åldras blir huden i regel torrare, mindre elastisk och vi får rynkor. Dermatologer och hudvårdsexperter har många verktyg och knep för att förhindra, fördröja och motverka hudens rynkbildning. Det kan därför vara en god idé att använda ansiktsmasker mot rynkor (från 39kr). Det finns framförallt två huvudsakliga åtgärder för att minska risken för rynkor. Genom att använda krämer och hudvårdsprodukter kan vi fördröja rynkornas uppkomst och genom att förändra vår livsstil kan vi förebygga uppkomsten av rynkor innan de har blivit synliga. Ett riktigt hett tips är att testa koppning.


1.1 - Använd hudvårdsprodukter med kollagen

Kollagen är hudens (och hela kroppens) byggstenar. Det är kollagenet som bokstavligt talat håller ihop kroppen och kollagenet återfinns i hela kroppen från ben och muskler till senor och hud. Kollagenet i huden har en viktig roll när det kommer till att förebygga rynkor. När kollagennivån i huden minskar (vilket sker i 30årsåldern) tappar huden också spänst och rynkorna uppstår. Det är av den orsaken du får en slapp hy med rynkor eller påsar under ögonen. Därför kan det vara en god idé att tillföra kollagen till huden genom att använda hudkrämer innehållandes just kollagen. Våra produkter innehåller kollagen som har utvunnits från växtriket.


1.2 - Använd serum speciellt framtagna mot rynkor

Ett ansiktsserum används för att behandla huden. Ett serum ska appliceras på huden i steget före det att du använder andra hudvårdskrämer (exempelvis en dagkräm). Huden får en härlig dos av vitaminer och fuktkräm som ger ett långvarigt resultat tack vare förmågan att lätt absorberas av huden. Tänk på att använda serumet efter att du har sköljt ansiktet med ljummet vatten för bästa resultat.

Vi erbjuder en mängd olika serum här!


1.3 - Nyttja både dag och nattkräm

Huden behöver skyddas på olika sätt beroende på om vi sover eller är vakna. Under natten måste huden precis som resten av kroppen få vila. Därför är det viktigt att använda en skonsam nattkräm som behandlar huden på djupet med vitaminer och fuktgivande kräm. Under dagen behöver huden en stabilt skyddande dagkräm. Använd gärna en dagkräm innehållandes UV-skydd mot solens strålar. Eftersom solen är en av hudens absolut värsta fiender när det kommer till rynkor i ansiktet så kan ett starkt UV-skydd i dagkrämen vara skillnaden mellan ett katastrof eller succéresultat när du vill minska hudens rynkor.

Vi rekommenderar: Loreal derma genesis (199:-)


Förändra din livsstil och minska rynkor

Det finns två huvudsakliga sätt att bli av med rynkor. Det ena sättet handlar precis som vi har tagit upp ovan om att behandla den rynkiga huden med rätt hudvårdsprodukter. Den andra metoden går ut på att byta livsstil för att på så sätt få en friskare och starkare hy utan rynkor.

Undvik att exponera huden för solljus

Mängder av studier har påvisat vikten av att undvika att exponera direkt solljus mot huden. Solljus är en av de största faktorerna som bidrar till att vår hud blir rynkig. Därför är det av största vikt att alltid smörja in huden noggrant med solskyddsfaktor, även de dagar då du inte går till stranden. Använd helst en solskyddsfaktor med minst SPF30. Ett bra tips är också att bära solglasögon för att skydda den tunna huden kring ögonen i ansiktet mot rynkor. Under sommaren står solen som högst mellan klockan 10 på förmiddagen och klockan 3 på eftermiddagen. Det är också mellan dessa klockslag som solen är farligast för vår hy. Solens strålar är varma och sköna, men underskatta inte dess förmåga att förstöra din hud.


Din djupsömn är viktig för hälsan

När vi inte sover tillräckligt länge börjar våra kroppar producera ett överskott av ett ämne som heter kortisol. Kortisol är ett ämne som bland annat bryter ner våra hudceller och gör att huden blir slapp och rynkig. Kortisol utsöndras också när vi känner oss stressade. Om du däremot sover tillräckligt mycket (7-9 timmar per natt) utsöndrar kroppen ämnet HGH (human growth hormone) som stärker och slätar ut huden fri från rynkor.


Drick rikligt med vatten

När din kropp får tillräckligt mycket vätska mår den som bäst. Detsamma gäller också för din hud. Om din kropp är uttorkad syns också rynkorna tydligare i huden. Därför är det viktigt att dricka rikligt med vatten varje dag. Experterna menar att du bör dricka åtminstone 1,5 liter vatten per dag eller mer för att kroppen ska fungera som den ska.

Rökning ökar risken för rynkor markant

Det har nog knappast undgått någon att rökning är dåligt för hälsan. Cigaretter åldrar huden mycket snabbt och gör att huden blir rynkig. Det beror på att rökning frigör enzymer som bryter ner kroppens naturliga kollagen och elastin. Kollagen och elastin är hudens två primära byggstenar för att hålla sig fast och slät utan rynkor. Dessutom försämrar rökning kroppens blodkärl vilket gör att kroppens förmåga att transportera runt syre till huden försämras.


Vitaminer gör huden rynkfri

Vitamin A, C, E och B är fyra mycket viktiga vitaminer för huden. Genom att äta tillräckligt mycket av dessa vitaminer kan du se till att minska rynkor i din hud. Tomater, citrus, gröna grönsaker och morötter är exempel på livsmedel som innehåller rikligt med vitaminer. Givetvis kan du också välja att äta vitamintillskott för att få i dig tillräckligt med vitaminer varje dag.