Hudvård på sommaren - tips & trix

Hudvård under sommaren

Det är lätt att glömma bort vår huds välmående så fort solens sköna strålar börjar värma oss och försommaren gör entré. Många av oss har soltörstat hela den långa mörka vintern och när vi äntligen lite ljus ska vi självklart passa på att njuta av detta. Dock bör du stanna upp ett slag och fundera över vilka hudvårdsförslag som skulle passa just dig i sommar.

Solen värmer, men torkar ut vår hud

Vi rekommenderar RoC Dagkräm med solskydd (119:-)

Den starka strålningen från solens strålar går rakt in i vår hud - när vi sitter ute mer, fikar, läser, tar en tupplur i den sköna värmen. När du vänder ansiktet mot ljuset exponerar du också det känsligaste partiet av huden du har. Givetvis är det snyggt att få lite solbränna. Det är inga fel, men du får inte glömma bort att solen kan vara lömsk för ditt skinn.

Håll huden hel och ren

Värdet av att hålla sig hel och ren är något du säkert har känt till sedan barnsben. En matt och uttorkad hud kan må bra av att hållas ren med exempelvis en mjuk peeling eller en skonsam skrubb. Under sommaren är det extra viktigt att skölja bort svett och smuts med kallt vatten eftersom bakterier frodas av värme och bakterier. Dessutom har detta också en uppiggande och fräsch effekt på både din in-och utsida. Tänk noga över talg- och fettnivån i huden, den förändras ganska mycket i och med att du exponerar huden mer för värme under sommaren. Acne har en tendens att öka för vissa och därför är det ännu viktigare att skapa balans i huden. Smink, solkräm och svett tenderar att skapa små prickar och blemmor och har du otur kan du få smärtsamma soleksem som förhindrar dig att alls njuta av solen på flera dagar. Under rubriken Rengöring av ansikte hittar du en mängd förslag på olika produkter med olika funktion. Läs om de olika produkterna för att hitta den som passar bäst till just din hudtyp.

Produkter för ansiktsvård

Ansiktskräm, ansiktsvatten, nattkräm eller dagkräm? Det finns otaliga flaskor och tuber att välja på och om du aldrig har använt denna typ av produkter tidigare förstår vi att det kan kännas som en djungel att hitta rätt produkt. Lugn, bara lugn, vi guidar dig rätt genom djungeln. Bara fundera på följande: Har du något särskilt problemområde för din hud? Blir det lite ”oljigt” på hakan eller är det pannan som tenderar att bli lite glansig ibland? Kanske har du påsar under ögonen? Ansiktsvatten är svalkande och skönt att skvätta över ansiktet då och då. Dessutom har det en lugnande och absorberande effekt vilket gör att det tar bort den ofrivilliga svettglansen och får din hud att se fräsch och pigg ut. Vi kan tipsa om RoC Ansiktsvatten (139:-) som kan användas både morgon och kväll för att ge mer lyster till ansiktet. 

Brukar du använda nattkräm? Var i så fall lite mer sparsam med detta under sommaren. Huden är hårt ansatt om dagarna och precis som du behöver den få vila nattetid. Dessutom kan en del nattkrämer vara ganska feta och oljiga, vilket hjälper din hud på ett optimalt sätt under vintern men är ganska överflödig under sommaren. Om du trots allt känner behov av att tillföra huden något inför vilan, välj istället ett serum som motsvarar din huds specifika behov. Vi erbjuder en mängd olika typer av serum och rekommenderar bland annat Dr Hauschka nattserum (79:-) som varsamt sköter om din hud medan du sover. 

Aktiv hudvård – lyx hemma eller borta

Det kanske allra viktigaste att komma ihåg under sommaren när det gäller hudvård är att ständigt återfukta hela din kropp. Detta betyder att både din insida och din utsida kräver hjälp med återfuktning. Smörj in dig med återfuktande lotion när du känner att huden stramar eller svider. Drick massvis med vatten varje dag, detta gör inte bara att du mår bättre och svullnar mindre i värmen, det syns även på din hud. Att använda en återfuktande ansiktsmask då och då är inte heller fel. Vill du lyxa till dig ordentligt så kan du få den på salong, men faktum är att resultatet kan bli exakt lika bra om du gör den i lugn och ro själv, hemma. Allt handlar om att välja rätt produkt till rätt hud.

Vi erbjuder en mängd med olika Ansiktsmasker (från 49:-)

Skydda dig mot solen när du njuter vid poolen

Under semestern är det många som drömmer om lata dagar vid poolkanten, med paraplydrinkar, solstolar och en god bok. Absolut – underbart, men glöm inte huden… Du har säkert hört att ett bra UV-skydd är avgörande för hur mycket du faktiskt kan njuta av solen under din semester, men vet du egentligen varför det är så? Jo, solen bryter ner vår hud på ett ganska brutalt sätt så har du tänkt jobba på solbrännan så gör det med förstånd. Med rätt solskydd kan du undvika att bränna dig, få eksem eller drabbas av solsting. Solen bränner på var du än är, men tänk på att det kan krävas ännu starkare solskyddsfaktor om du kommer att njuta av solen på varmare breddgrader. Ozonlagret är tunnare söderut och detta gör att solens strålar angriper din hud ännu hårdare, trots att det känns så underbart och ljuvligt att vara där. Om du är det minsta osäker på vilken solskyddsfaktor du bör välja, fråga ett proffs eller satsa på den med högst solskyddsfaktor. Till barn behövs ännu högre solskyddsfaktor än till de flesta av oss vuxna. Använd traditionella solskyddskrämer och komplettera gärna med någon UV- skyddande dagkräm från vårt noggrant utvalda sortiment när du är på äventyr i värmen. Om du inte vill spendera alltför mycket tid i solen men ändå gillar att ha en fräsch sommarfärg, kan du fuska smart med brun utan sol. Rätt applicerad är det svårt att avgöra om brännan är på riktigt eller inte