Hudvård på vintern - behandla torr hy

Hudvård under vintern

Kalla, klara och friska vinterdagar är superhärliga i Sverige. För många människor kan kylan dock ställa till problem. Inte minst med tanke på att huden i regel blir extra torr av kyligt väder. Kroppen behöver lite extra kärlek och omhändertagande under vintern. Nedan följer sex stycken tips för hudvård under vår kyliga svenska vinter.

1. Torr hy i ansiktet

Huden i ansiktet är extra känslig under vinterhalvåret. Speciellt med tanke på att ansiktet exponeras mot väder och vind för jämnan. Därför är det också viktigt att ta hand om ansiktet lite extra under vintern. Två nödvändigheter för att ditt ansikte ska må bra (gäller de allra flesta hudtyper) är att du måste skämma bort dig själv med återfuktande ansiktsmasker samt att se till att smörja in ansiktet med dagkräm och nattkräm varje morgon och kväll.

För att huden ska bibehålla sin fuktiga yta under vintern är det viktigt att inte tvätta ansiktet för ofta. Tvätta ditt ansikte max två gånger i veckan. Undvik att använda hett vatten, utan skölj istället ansiktet med ljummet vatten. Du bör dessutom undvika att använda starka tvålar och ansiktsrengöringsprodukter innehållandes alkohol. Det beror på att alkoholen tenderar att göra huden ännu torrare.

Vi rekommenderar L'Oreal Revitalift Repair (229:-)

2. Påsar under ögonen

Vi rekommenderar guldplåster mot ögonpåsar (229:-)

Under vintern då dagarna är korta och mörker och kyla lägger sig som en bädd över vårt avlånga land redan vid tidig eftermiddag är det inte speciellt konstigt att kroppen reagerar. Avsaknaden av solens strålar gör att kroppen går miste om viktiga vitaminer och endorfiner. Kombinationen av dessa faktorer gör att vi lättare känner oss trötta - vilket också vår kroppar kan avslöja. Påsar under ögonen kommer ofta som ett brev på posten när det blir mörkare ute. Det finns mängder av hudvårdsprodukter mot ögonpåsar. Vi rekommenderar dig starkt att testa dig fram för att du ska hitta den produkt som passar just dig bäst. Se gärna vår kategori för påsar under ögonen för att se alla produkter. Du kan även kika in på kategorin för mörka ringar under ögonen.

3. Torra och spruckna hälar

Fötterna behöver likt resten av kroppen extra mycket kärlek och omtanke under vintern. Torra fötter med spruckna hälar är ofta ett resultat av kalla och blöta fötter i tjocka vinterkängor. Nyckeln till framgång när det kommer till fräscha fötter även under vintern är att skrubba och återfukta fötterna åtminstone en gång i veckan. Se till att du alltid har en pimpsten hängandes i duschen så att du kan skrubba fötterna med jämna mellanrum. Om du har svårt att skrubba bort dina fotförhårdnader med en pimpsten kan du testa att använda en fothyvel för att skala bort dina förhårdnader under fötterna. Det är dessutom viktigt att du återfuktar fötterna med en fet och mjukgörande fotkräm - varje dag! För spruckna hälar kan vi starkt rekommendera Heeltastic fotkräm för hälarna.

4. Torra läppar

Den kanske mest karakteristiska åkomman för hudbesvär, speciellt under vintern, är torra läppar. Kylan gör att läpparna blir torra och att huden flagnar. Det är lätt hänt att försöka återfukta läpparna genom att slicka på dem. Men eftersom saliven i munnen innehåller bakterier gör det bara saken värre. Istället måste du se till att använda ett riktigt bra läppbalsam för att undvika att läpparna blir torra under vintern. Vi vill också passa på att slå ett slag för en återfuktande läppbehandling. En sådan behandling fungerar som en riktigt vitaminboost för läpparna och ser till att de bibehåller sin fuktighet och friskhet även under de allra kallaste vinterdagarna.

5. Torra händer

Inte nog med att händerna är konstant kalla under vintern - de blir i regel torra också! Torra händer med sprucken hud kan vara rejält smärtsamt och det är därför viktigt att noggrant undvika sådant som kan göra att händerna blir ännu torrare. En sådan sak kan vara att inte tvätta händerna för ofta eftersom tvålen har en tendens att göra händerna torra. Det är bättre att endast skölja händerna i ljummet vatten. Samma princip gäller när du diskar. Undvik att blöta händerna - använd istället gummihandskar. Det är viktigt att alltid ha en mjukgörande handkräm nära till hands under vintern. Ett tips är att ställa en flaska i badrumsskåpet hemma och att ha en handkräm ståendes på jobbet. Det är bra att använda en ekologisk tvål som rengör och mjukgör med naturliga ingredienser. Du hittar våra ekologiska tvålar här.

6. Spröda nagelband

Även nagelbanden tenderar att bli torra och spröda under vintern. Precis som med resten av kroppen behöver nagelbanden rejält med fukt för att bibehålla sin friska känsla. Använd gärna rikligt med nagelbandsolja på nagelbanden varje morgon och kväll. Om dina nagelband har fått fula sprickor kan du med hjälp av en nagelbandskniv eller nagelbandstång enkelt och smidigt snygga till dem.

Vi rekommenderar en nagelbandskniv (49:-)