Kollagen | Minska hudens åldrande

Kollagen

Kollagen är ett ämne som har blivit allt vanligare i skönhetsprodukter och ansiktsmasker världen över. Produkten sägs förhindra åldrande och minska rynkor, men stämmer det verkligen? Nedan reder vi ut vad kollagen är för något och förklarar närmare varför alla bör använda kollagenprodukter för att bibehålla sin unga och vackra hy.

Våra mest populära skönhetsprodukter för minskat åldrande av huden är våra ansiktsmasker och våra ögonplåster.

Kollagen är ett protein som finns naturligt i våra kroppar och man kan säga att kollagenet är människokroppens egna lim. Utan kollagen i människokroppen skulle vi bokstavligen kollapsa. Namnet kollagen kommer från latin och betyder limbindare på svenska, och det är också precis den funktion som kollagenet har hos människan. Våra kollagenfibrer binder ihop våra ben, senor, muskler, leder, blodkärlsväggar och våra organ. Med tanke på att huden faktiskt är kroppens största organ är det också enkelt att förstå att kollagenet är extremt viktigt för att vår hud ska se frisk och vacker ut samtidigt som den håller sig ung.

Kollagenet är ett protein

Kroppen består av flera olika typer av protein varav kollagen är ett av dem. Människokroppen består av omkring 30 procent kollagen och de små kollagenfibrerna tvinnas ihop till en bindväv som i sin tur bildar en ännu större och starkare stödjande väv. Det finns flera olika typer av kollagen, och beroende på vilken effekt du vill att kollagenet ska ge kan du exempelvis äta kosttillskott innehållandes kollagen som är bra för dina leder eller använda hudvårdsprodukter innehållandes kollagen för att få en vackrare och friskare hud.

Slät och vacker hud

Det kollagen som finns i vår hud bildas i det mellersta hudlagret som också brukar kallas för läderhuden. Kollagenet i läderhuden samarbetar med ett annat protein som heter elastin för att bilda en stark och smidig hud. Det är elastinet som ser till att huden kan återgå till sin normala position efter att den blivit dragen i, nypt i eller intryckt. Kollagennivån i våra kroppar är högst när vi är unga för att sedan minska med åldern. Ju äldre vi blir desto mindre kollagen produceras av kroppen och i 25-års åldern består huden av cirka 75% kollagen. Efter klimakteriet hos kvinnor sjunker mängden kollagen med omkring en tredjedel per tionde år.

Ett säkert tecken på att kollagennivån i kroppen minskar är att huden blir slappare, att tunna linjer och rynkor börjar dyka upp i huden, att hudlagret blir tunnare samt att röda och-/eller bruna fläckar dyker upp på huden. När kollagenet minskar i kroppen förlorar huden också sin spänst och blir allt slappare i både ansiktet och över resten av kroppen. Tillsätt kollagen till huden för att bibehålla en vacker hud.
Lyckligtvis finns det botemedel mot kroppens minskade kollagenproduktion. Genom att regelbundet använda hudvårdsprodukter som tillsätter kollagen till din kropp kan du på ett effektivt sätt minska och sakta ner hudens naturliga åldrande. Här på ansiktsmaskbutiken.se kan du exempelvis beställa ansiktsmask med kollagen.

Kollagenet kan även reparera skadad hud. Eftersom kollagenprodukter hjälper till att bygga upp bindväven i huden kan man reducera ärr och liknande. Givetvis är det svårt att helt reparera mycket djupa ärrbildningar i huden, men det är faktiskt ganska enkelt att åtminstone minska ärrbildningen.

Vem bör använda kollagenprodukter?

Alla som vill fördröja hudens åldringsprocess bör använda kollagenprodukter regelbundet för att måna om sitt utseende och sitt egna välbefinnande. Lämpligast är att börja när man är omkring 25 år eftersom det är då som den största minskiningen av kollagenproduktionen i kroppen sker. Ett säkert kort för att minska hudens åldrande är att använda kollagenprodukter tillsammans med produkter som även innehåller koenzym q10.

Hur utvinns kollagen?

Det finns olika metoder för att utvinna kollagen. Eftersom alla däggdjur har kollagen i sina kroppar kan man utvinna kollagen från exempelvis fisk. Kollagen finns också i växter, och produkterna du hittar här hos Ansiktsmaskbutiken.se är främst tillverkade med hjälp av växtkollagen.

Finns det några risker med att använda kollagen i skönhetssyfte? 

I regel är svaret nej på ovanstående fråga. Det är extremt ovanligt med allergiker som reagerar på hudvårdsprodukter innehållandes kollagen och de allra flesta kan använda produkterna helt utan komplikationer. Givetvis finns det personer som är extra känsliga och den som vet med sig att han eller hon brukar vara lite extra känslig bör först och främst testa att applicera kollagenprodukterna på ovansidan av handen eller liknande för att uppmärksamma eventuell reaktion.