Torr hy - Så behandlar du din torra hy

Behandla torr hy

Huden är kroppens största organ och det är också huden som till största del skyddar vår kropp mot  inkräktande bakterier. Det är viktigt att återfukta huden. Exempelvis med hjälp av en återfuktande ansiktsmask (från 29kr). Huden är uppbyggd i flera olika lager varav det yttersta lagret kallas för epidermis. Epidermis yttersta skikt kallas för hornlagret och består av döda hudceller som hela tiden byts ut mot nya. Hornlagret är unikt eftersom vatteninnehållet är beroende av luftfuktigheten samt att hornlagret innehåller ett naturligt fettlager som förhindrar huden att torka ut.

Generella tips för torr hy del 1/2

Huden är känslig, speciellt i ansiktet. Därför tenderar huden i ansiktet att bli torr betydligt snabbare än resten av kroppen. Här kommer några hjälpsamma tips, tricks och tekniker för dig som har torr hy och som vill bli av med den torra, kliande och fjällande huden för gott. Notera att många av tipsen fokuserar på ansiktet. Givetvis kan samma tekniker appliceras även på andra delar av kroppen där du lider av torr hy.

1.1 - Tvätta ansiktet med ljummet vatten

Ett vanligt misstag som många gör är att tvätta huden med allt för varmt. Varmvatten öppnar visserligen upp hudens porer och gör det lättare att tvätta ansiktet. Problemet är dock att varmvattnet tenderar att torka ut huden snabbare. Därför bör du aldrig tvätta huden med varmvatten om du vill bli av med din torra hy. Den idealiska temperaturen är ett par grader varmare än ljummet. På så sätt kan den lätta värmen användas som en naturlig exfoliering samtidigt som huden blir ren utan att torka ut. Du bör alltid avsluta en ansiktstvätt med att skölja ansiktet med kallt vatten (ej iskallt).

1.2 - Milda hudprodukter är skonsamma mot torr hy

Det är allt för vanligt att vi använder tvålar, schampon och rengöringsprodukter som är för aggressiva mot huden. Många rengörande produkter innehåller exempelvis natriumlaurylsulfat som är känt för att torka ut huden. För att vara på den säkra sidan bör du därför endast använda ansiktsrengöringsprodukter som inte innehåller kemiskt framställd tvål. Du bör dessutom försöka undvika att använda rengöringsprodukter som innehåller alkohol då alkohol är känt för att torka ut huden. Om din hud har lätt att bli torr rekommenderar vi dig att istället använda ekologiska tvålar.

1.3 - Undvik att skrubba ansiktet - badda huden torr

Ett vanligt misstag, exempelvis efter duschen eller ansiktstvätten, är att torka sig genom att skrubba handduken mot huden. Detta leder många gånger till att huden blir irriterad, röd - och så småningom också torr. Speciellt om man använder en grov handduk med grova textilfibrer. Istället bör man badda huden torr med hjälp av en mjuk, absorberande handduk. Ett tips är att badda ansiktet så att det fortfarande är fuktigt, utan att vara droppande vått vilket gör att huden blir återfuktat på ett naturligt sätt. Det gäller förstås bara om du inte vill använda en hudkräm efteråt. Om du vill använda hudkräm bör du se till att huden är 100% torr för att inte vattnet ska blandas med hudkrämen och ge sämre effekt. Läs mer om detta nedan.

1.4 - Applicera en skonsam fuktkräm

En skonsam, effektiv och fuktgivande kräm bör appliceras över huden direkt efter att du har tvättat ansiktet. Snåla inte med mängden! Det är viktigt att huden får ett rejäl mängd fuktkräm för att inte torka ut lika snabbt igen. Om du redan har en favorit bland fuktkrämer kan du fortstätta att använda den. Annars rekommenderar vi dig starkt att använda en fuktkräm innehållandes sheasmör. Sheasmör är känt för att ge ett bra skydd mot torr hud samtidigt som huden kan bibehålla sin fuktighet under hudkrämen.

Specialtips för torr hy del 2/2

2.1 - Byt ut handduken mot en tvättlapp för barn

Vi behöver alla en exfolierande behandling för att få bort smuts och döda hudceller från ansiktet emellanåt. Precis som tidigare nämnt finns det dock en stor risk att ansiktsskrubben irriterar huden, vilket i sin tur kan leda till att den blir torr. Speciellt ifall man använder en grov handduk. Ett smart tips är att byta ut handduken mot en mjuk och skonsam tvättlapp för barn. En sådan tvättlapp är i regel tillverkad av ett skonsamt material så som satin eller bomullsflanell vilket gör dem otroligt mjuka och lena. Genom att stänka lite ljummet vatten i ansiktet och sedan långsamt massera ansiktet med små, mjuka och cirkulerande rörelser blir huden ren och fin utan att den blir irriterad.

2.2 - Tvätta ansiktet med vanlig mjölk

Även om det kan verka konstigt är vanlig mjölk faktiskt en naturlig återfuktande som innehåller alla de vitaminer och mineraler huden behöver för att hålla sig frisk. Dessutom fungerar mjölk utmärkt som rengöringsprodukt. Genom att doppa en tvättlapp i lite vanlig mjölk och sedan massera mjölken över ansiktet får ansiktet en skonsam och naturlig behandling. Det är samtidigt värt att poängtera att detta är en behandling som bör ses som ett komplement till vanlig ansiktsrengöring. Genom att använda mjölk istället för exempelvis ekologisk tvål en gång i veckan får din hud en skonsam omväxling.

2.3 Aloe vera - räddaren i nöden mot torr hy

Aloe vera är en av de absolut mest populära ingredienserna i hudvårdskrämer, med syfte att ge motverka torr hy. Aloe vera är en växt som innehåller naturliga substanser som kan lindra irriterad och röd hy samt har återfuktande egenskaper som ger ett lyster till huden. Du kan antingen köpa en hudkräm eller en ansiktsmask som innehåller aloe vera, men det går också minst lika bra att applicera aloe vera direkt från den naturliga källan. Genom att bryta sönder ett blad från växten sipprar det ut en värdefull vätska som du kan massera in över huden.

Bästa tipsen mot torr hy under olika årstider

Under vintern brukar huden bli extra känslig och torr eftersom kroppen ofta utsätts för temperaturväxlingar mellan den torra inomhusluften och den kalla luften utomhus. Men huden kan också kännas torr under sommaren då solen ligger på och torkar ut kroppen. Under olika årstider måste man försöka ge huden extra näring och fukt vilket både kan skydda huden och hjälpa huden att må bra. Ett tips mot torr hud är att använda våra ansiktsbehandlingar för hemmabruk. Om du är torr i hela ansiktet kan du exempelvis prova vår återfuktande ansiktsmask med gurka. Om du bara är torr vid vissa partier av ditt ansikte kan du specialbehandla dessa kroppsdelar med exempelvis behandlingar som motverkar påsar under ögonen eller behandlingar som återfuktar dina läppar.

Undvik att tvätta ansiktet för ofta under vintern

Om du har en känslig hy bör du undvika att tvätta ditt ansikte för ofta. Speciellt på morgonen innan du ska gå ut i kylan. Försök istället att smörja in ansiktet med en fet kräm och om du måste tvätta ditt ansikte bör du göra det på kvällen innan du ska sova. Kom ihåg att använda en ansiktsmask eller en ansiktskräm innan du går och lägger dig. Det finns väldigt effektiva nattkrämer att använda under natten. 

Drick mycket vatten för att motverka torr hy

Genom att dricka mycket vatten hjälper du din hud att hålla sig fuktig. Huden består av hela 70% vatten och kroppen är helt beroende av att få i sig tillräckligt med vatten. Experter brukar rekommendera att du ska dricka omkring 1,5 liter vatten förutom de 0,5 till 1,5 liter vatten du får i dig genom den kost du äter varje dag. Gör det till en vana att ha en vattenflaska inom räckhåll och drick med jämna mellanrum.

Ät rätt för en bättre hy

En bra kost kan motverka torr hy. Tillskott av fettsyror som GLA, EPA, DHA hjälper din hy att hålla sig fräsch. GLA är en fettsyra (Omega6) som förbättrar hudens elasticitet och förmåga att binda upp fukt. DHA och EPA finns i fiskolja och behövs för att hudens membraner ska kunna fungera normalt. Kisel hjälper huden att binda vatten och hjälper också kroppen att bilda nya hudceller. Zink stimulerar kroppens produktion av elastin som håller huden mjuk och smidig.

Håll dina läppar fuktiga och vackra

Läpparna är extra känsliga mot väder och vind. Om du har frasiga eller nariga läppar kan du använda vår effektiva och mycket omtyckta läppbehandling mot torra läppar innehållandes kollagen, viktiga vitaminer och nanopartiklar av äkta guld. Behandlingen tar bort rynkor runt munnen och håller dina läppar glansiga med en vacker lyster.