Peeling | Skrubba bort döda hudceller i ansiktet

Peeling - Skrubba bort döda hudceller

Huden är kroppens största organ och hudens celler förnyas kontinuerligt. När hudcellerna efterhand dör ligger de kvar på hudens yta tills nya och friska hudceller ersätter dem. Genom att använda peeling (skrubbning/exfoliering) kan man enkelt snabba på processen för hudcellernas generationsväxling. Det gör bland annat att huden blir mjukare, fastare och får ett friskare lyster. När vi är unga förnyas våra hudceller i en snabbare takt än när vi blir äldre. I ung ålder förnyas cellerna omkring två gånger per månad. I medelåldern tar det omkring en månad för huden att byta ut hudcellerna och hos gamla personer tar det upp till tre månader för cellerna att förnyas. 

Några av våra Peelingpodukter

Pilaten svart ansiktsmask (219:-)

Svensk sockerskrubb (169:-)

Elektrisk ansiktsskrubb (300:-)

Konjacsvamp  (95:-)

Därför bör du peela huden

Hudens yttersta lager heter epidermis. Huden vi ser på kroppen är egentligen en samling döda hudceller. Varje dag dör miljontals av våra hudceller, men samtidigt producerar våra kroppar lika många friska hudceller. Hudcellerna bildas i hudens understa lager för att med tiden vandra mot ytan samtidigt som de blir allt hårdare. Ju närmare ytan de kommer desto mer fukt förlorar cellerna och så småningom dör de och faller av huden. Denna process kallas deskvamation, eller fjällning och syftet är att skydda kroppen från skadade eller förorenade celler. Många gånger faller de ytliga hudcellerna dock inte av så snabbt och lätt som man skulle kunna önska. Istället sitter de ofta kvar allt för länge, vilket kan ge en torr, gråaktig och ful hudyta. Samtidigt kan döda hudceller också täppa till porer, vilket i sin tur ökar risken för pormaskar, utslag och akne.

Genom att skrubba huden påskyndar du på kroppens naturliga deskvamationsprocess. Genom att använda peeling så skrubbar du inte bara bort hudens döda celler, utan du aktiverar samtidigt kroppens nybildning av kollagen. Dessutom förbättras blodcirkulationen vilket i slutändan ger en mjukare, fastare och vackrare hy.

Använd en skrubbhandske eller tvättsvamp

En peeling kan med fördel utföras i exempelvis duschen. Genom att använda en skrubbhandske eller en tvättsvamp i kombination med hudkrämen blir resultatet i regel betydligt bättre. Eftersom det finns olika grova tvättsvampar och skrubbhandskar så bör du med fördel testa dig fram för att se hur din kropp reagerar på de olika produkterna. Om din hud blir röd är det exempelvis ett tecken på att du antingen skrubbar huden för hårt, eller att du använder en för grov handske/svamp.

Viktigt att inte använda peeling för ofta

Det är viktigt att inte överanvända peeling. Kroppens naturliga cellförnyelse måste få fortgå och det är viktigt att inte störa processen allt för mycket. Det är dock svårt att sätta en gräns för hur ofta eller hur sällan man bör genomföra en peeling. Det beror på att alla människor har individuella hudtyper som klarar olika mycket påfrestning. Det gäller att på egen hand hitta en känsla för hur mycket ens hud klarar av. Samtidigt bör man också tänka på att en allt för snabbt återkommande peeling inte alltid visar negativa resultat direkt, utan det kan ta flera veckor innan hudens negativa reaktion visar sig.

Därför är det rekommenderat att försiktigt testa sig fram. I regel brukar de allra flesta hudtyper mår bäst av att få peeling cirka två gånger per månad.

Hemmagjord peeling eller köpa peelingprodukter?

Tillverka peeling själv: Det är enkelt att på egen hand tillverka egna peelingkrämer hemma. Fördelarna är många; dels är det roligt, men det är också enkelt och samtidigt relativt billigt. De flesta som tillverkar sina egna exfolierande hudvårdsprodukter väljer att använda bikarbonat, socker eller grovt salt som bas. Dessa ingredienser blandas sedan med någon form av olja, exempelvis olivolja, nyponolja, kokosnötsolja eller någon annan form av fet olja. Dessutom kan den hemmagjorda peelingen spetsas till med väldoftande ingredienser så som apelsin, citron, rosmarin, gurkmeja eller päron/äppelcider.

Det finns också mängder av peelingprodukter på marknaden där framförallt två varianter är framträdande. Dessa är mekanisk peeling och kemisk peeling där mekanisk peeling är hudvårdsprodukter som innehåller korn av exempelvis sand, salt, socker eller andra ingredienser i olika storlekar. Kemisk peeling handlar istället om att hudvårdsprodukten innehåller ingredienser som löser upp den döda huden som du sedan kan tvätta bort.