Pormaskar - Hur du ska klämma och minska dem

Pormaskar

Många tror felaktigt att en oljig hy med mycket pormaskar beror på orenlighet, och väljer därför att tvätta sig allt för ofta med allt för starka tvålar och rengöringsprodukter. Den typen av metoder ger ingen effekt, eftersom det snarare hetsar kroppen till att producera ännu mer talg i allt snabbare takt än att minska pormaskarna. Det man måste göra är istället att tömma porerna, och se till att hålla talgkörtlarnas porer öppna så att talget kan rinna ut den naturliga vägen. Vi rekommenderar att du testar någon av våra produkter för att avlägsna smuts, talg och andra orenheter från dina igentäppta porer. Det kan du antingen göra genom att använda:

  • En pormaskklämmare (49:-) : En pormaskklämmare är ett enkelt och fiffigt litet stålverktyg som kan göra under för din hy om du lider av allt för mycket pormaskar. Pormaskklämmaren är cirka sju centimeter lång och används för att klämma pormaskar på ett effektivt sätt. De pormaskklämmare vi säljer finns i två versioner. På den ena sitter en vass syl i den ena änden som används för att sticka hål på den tilltäppta poren, och i den andra änden sitter en skrapa som används för att tömma själva poren. På den andra varianten är den vassa sylen istället ersatt med en liten klämma som används för att trycka ut pormasken.
  • 10st ansiktsmask mot pormaskar (149:-) Produkten är känd som "acne killer" och fungerar enligt följande: Du applicerar ansiktsmasken i flytande form över ditt ansikte. Ansiktsmasken tränger då ner i dina porer, och i takt med att ansiktsmasken sedan stelnar så fastnar talg, smuts och döda hudavlagringar och dras med upp från djupet av porerna.

Minska och ta bort pormaskar

Våra kroppar täcks av hud, och huden är i sin tur täckt av talgkörtlar vars mynningar kallas för porer. Porer är väldigt små hål som kroppen använder för att släppa ut talg och svett. Talgkörtlarnas uppgift är att utsöndra talg/hudfett genom porerna i huden i syfte att hålla huden mjuk och lagom fet. Kroppens talg innehåller även bakteriedödande ämnen som försvårar bakterietillväxt på huden och fungerar alltså som ett sorts naturligt skydd. Pormaskar, eller komedoner som det också heter, bildas när hudens talgkörtlar producerar ett överskott av talg. När talget inte kan ledas ut ur porkanalen i poren, på grund av exempelvis stelnat talg, hudfett eller döda hudceller har täppt igen porkanalen så bildas en pormask.

Pormaskar kan leda till finnar & akne

Eftersom hudfettet inte kan ta sig ut ur poren tvingas fettet stanna kvar inne i pormasken, vilket kan leda till att du får finnar eller akne. Finnarna påverkas nämligen av bakterien propionebakterium acnes, vilket är en bakterie som lever av talg och hudfett. När bakterierna bryter ner hudfettet bildas fettsyror, vilka irriterar talgkörtlarna till inflammation och svullnad. Det är detta vi i dagligt tal kallar för finnar eller akne.

Tvätta ditt ansikte med en skonsam tvål

Efter en behandling med någon av våra produkter bör du tvätta dig i ljummet vatten tillsammans med en mild och skonsam tvål. Tänk på att inte använda allt för feta krämer eller ansiktsoljor eftersom det då finns en risk att dina porer täpps till på nytt. Du kan även testa att använda någon av våra skonsamma ansiktsmaskerför att återfukta huden efter behandlingen. Vi rekommenderar den med gurka eller kollagen!