Så behandlar du torra och nariga läppar

Behandla torra och nariga läppar

Nariga läppar är ofta torra, spruckna och svidande smärtfulla. Nariga läppar kan orsakas av många olika ting, exempelvis torrt väder, att du slickar på läpparna, medicinering eller att du dricker för lite vatten. Problemet upplevs ofta som värst när under vintern när vädret är torrt och temperaturen kryper neråt. Som tur är kan du bota torra läppar med några enkla knep.

Använd ett skonsamt läppbalsam

Vi rekommenderar läppbalsam med endast naturliga ingredienser (29kr)!

Ett bra läppbalsam är en av de absolut viktigaste faktorerna att ta hänsyn till ifall du vill bibehålla friska läppar. Ett läppbalsam kan inte bara läka nariga läppar, utan kan även förebygga uppkomsten av dem. Det är viktigt att använda rätt läppbalsam. Om du endast ska titta på en specifik sak när det kommer till valet av läppbalsam - se till att ditt nya läppbalsam inte innehåller alkohol. Alkoholen torkar nämligen ut dina läppar ännu mer. Vanligt vaselin är har ofta en stark plats i mångas hjärtan tack vare dess vanligen feta egenskaper. En annan favorit är Idominsalva.

Skäm bort dig själv med en behandling

Vi rekommenderar Läppbehandling Epicrocus tio st (199kr)
Genom att använda en läppbehandling på dina läppar ett par gånger i veckan blir de friska, återfuktade och fräscha. Behandlingarna genomsyrar skinnet på läpparna och innehåller naturligt kollagen från växtriket, fuktkräm samt flera olika vitaminer - allt som behövs för att läpparna ska må bra. En behandling tar bara 20 minuter och bör användas på kvällen innan du ska sova. Tio behandlingar räcker i en månad.

Drick rikligt med vatten

Detta är ett knep som återkommer gång på gång i hudvårdssammanhang. Men det tåls att sägas igen - drick tillräckligt mycket vatten! Vattnet är nödvändigt för att vi ska må bra. Detsamma gäller läpparna. Speciellt under vintern är det nödvändigt att dricka vatten för att läpparna ska bli ordentligt återfuktade.

Undvika att slicka, bita och pilla på dina nariga läppar

Det kanske är lättare sagt än gjort. För att läpparna ska ha en chans att må bra behöver dem lugn och ro. När du slickar, biter eller pillar på läpparna skapas irritation som i sin tur leder till ännu torrare läppar. Dessutom innehåller ditt saliv en sorts matsmältningsbakterie som inte bör komma i kontakt med läpparna. Därför är det inte så bra att slicka eller bita på läpparna. När den där jobbiga känslan smyger sig på och du känner att du bara måste slicka dig kring munnen. Ta då istället lite olivolja på fingret och smörj försiktigt på läpparna. Det är hundra gånger mer skonsamt mot dina torra läppar. 

Skrubba läpparna en gång i veckan

Istället för att bita på läpparna bör du göra en grundlig läppskrubb cirka en gång i veckan. Köp en tandborste med extra mjuka borststrån speciellt för ändamålet. Använd gärna en skrubb/peeling (som du enkelt tillverkar hemma, se nedan), applicera den på tandborsten och skrubba sedan försiktigt läpparna. Att skrubba läpparna fyller två huvudsakliga funktioner; dels nöter skrubbandet bort döda flagnor och hudceller från läpparna som annars skulle ligga i vägen och hindra att ditt läppbalsam tränger ner djupt i läpparna. Dessutom blir det svårare för nya flagnor att bildas som gör att läpparna blir torra när de gamla har skrubbats bort. Men kom ihåg, det ska absolut inte göra ont! Om du känner smärta då du skrubbar dina nariga läppar är det ett tecken på att du skrubbar för hårt.

Reccept för hemmagjord läppskrubb:

  • 2 tsk strösocker eller råsocker
  • 1 tsk olivolja, mandelolja eller jojobaolja
  • 1 tsk honung
  • 1-2 droppar aromaolja (valfri)

Undvik uttorkande läppstift

Läppstift är snyggt men det tenderar att torka ut läpparna och göra så att de blir torra och nariga. Därför bör du i största mån försöka undvika att använda läppstift om du har problem med torra läppar. Speciellt under de kalla vintermånaderna. Om du ändå vill ha färg på läpparna finns det läppstift som är speciellt framtagna för att inte torka ut läpparna.