Därför får man dålig andedräkt


De flesta får dålig andedräkt någon gång i livet. Det är inte speciellt roligt. Det värsta av allt att det i regel alltid är du själv som upptäcker det sist, tyvärr. Dålig andedräkt är ett problem som påverkar den drabbades sociala liv på ett negativt sätt.


 

1. Nedbrytning av proteiner från matrester

Den huvudsakliga anledningen till att dålig andedräkt uppstår är att bakterierna i munnen bryter ner proteiner från matrester, saliv och plack. När denna process sker bildas svavelliknande gaser som i sin tur ger ifrån sig dåliga lukter.
Lösning: Använd en rengöring av tandsten & plack (199 kr)


 

2. Beläggningar på tungan

På ovansidan av tungan sitter täta små strån som kallas papiller. Mellan dessa papiller fastnar lätt matrester. Tillsammans med bakterier bildar de en beläggning där bakterierna kan ligga kvar länge och föröka sig. Det tar inte speciellt lång tid innan där bildas en gråvit, brun eller gulaktig beläggning som luktar fruktansvärt dåligt.

Lösning: Använd en effektiv tungskrapa (79 kr)


 

3. Plack och tandsten

Du känner säkert igen den fräscha känslan som kan infinna sig efter ett tandläkarbesök. Munnen känns ren, fri från tandsten och plack. Det är inte så konstigt – plack är nämligen klibbiga och färglösa bakterier som bildas naturligt på tandytorna längs tandköttslinjen. Tandsten är förkalkad plack som med tiden kan börja lukta mycket illa.

Lösning – Skrapa bort tandsten med tandstensverktyg (249 kr)


4. Beläggningar på tänderna

Beläggning på tänderna kan på sikt leda till att det bildas hål i tänderna. Beläggningarna kan också göra att det uppstår missfärgningar och allmän dålig munhygien. Det är därför viktigt att borsta tänderna noggrant. Du kan dessutom använda en tandpolerare ihop med tandkräm för att enkelt kunna ta bort beläggningarna på dina tänder.

Lösning – Använd en tandpoleringsmaskin (199 kr) efter tandborstning


5. Beläggningar mellan tänderna

Även mellan tänderna samlas rester från mat och dryck som kan vara svåra att ta bort. Risken för plack och tandsten är stor om matresterna får ligga kvar så pass länge att bakterierna hinner få fäste. Med tiden uppstår då dålig munhygien och resultatet av detta blir snabbt dålig andedräkt.

Lösning – Använd Power floss tandspolning (199 kr) tillsammans med tandtråd


Den dåliga lukten kommer alltså inte från magen, som många felaktigt påstår. Det är istället svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som vi uppfattar som dålig andedräkt. Att dålig andedräkt och usel munhygien egentligen beror på gamla beläggningar på tungan är vanligare än du tror. Därför bör du alltid se till att skrapa bort matrester och bakterier från tungan samtidigt som du borstar dina tänder.