Ekologisk & naturlig hudvård

Ekologisk och naturlig hudvård

Ekologisk hudvård har blivit allt vanligare och efterfrågan av naturliga produkter fria från kemikaliska ingredienser har under senare år blivit större från konsumenter. Det som skiljer naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter från konventionella produkter är ingredienserna som är naturligt ekologiska. Se exempelvis svensk sockerskrubb (119kr) som är baserad på svensk rapsolja. 

Ekologiska hudvårdsprodukter är i huvudsak tillverkade av miljövänliga ingredienser från naturen och ska vara fria från syntetiska kemikalier. Vi erbjuder bland annat ekologisk tvål, ekologisk hudolja, naturliga konjacsvampar samt naturlig liktornsolja för dina fötter.

Det finns framförallt tre olika typer av gröna hudvårdsprodukter.

  • Naturliga hudvårdsprodukter är produkter som kännetecknas av att de enbart innehåller förnyelsebara råvaror. Naturliga hudvårdsprodukter innehåller ytterst låga halter av syntetiska ingredienser. De ska förstås helst vara helt fria från syntetiska ingredienser. Naturlig hudvård kan innehålla ekologiska ingredienser trots att det inte är något krav.

  • Ekologiska hudvårdsprodukter är produkter som baseras på ekologiska ingredienser från naturliga växter. De allra flesta konsumenter förutsätter givetvis att samtliga ingredienser i ekologiska hudvårdsprodukter är just ekologiska. Vad många dock inte känner till är att produkterna endast behöver innehålla några få procent ekologiska komponenter för att få benämnas som just ekologiska produkter.

  • Naturkosmetiska produkter får endast innehålla förnyelsebara råvaror. Det gäller samtliga ingredienser i produkterna. Även sådana ingredienser som vanligtvis är kemiskt framställda, exempelvis förtjockningsmedel, måste tillverkas av förnyelsebara beståndsdelar. Naturkosmetik får inte innehålla några syntetiska ingredienser över huvud taget och kemiskt framställda konserveringsmedel, parfymer och bakteriedödande ämnen lämnas utanför. Detsamma gäller även för produktförpackningarna som också måste vara miljövänliga.

Ekologiska oljor är bra för huden & hår

Det finns oändligt många naturliga ingredienser som är bra för huden och listan kan göras hur lång som helst. Vi vill dock slå ett extra slag för vegetabiliska oljor i alla dess former. Vegetabiliska, ekologiska och näringsrika hudoljor ger nämligen huden ett naturligt lyft. Vegetabiliska oljor framställs från naturliga växter till skillnad från mineraloljor som är framställda på kemisk väg.

Det går i stort sett framställa vegetabiliska oljor från alla typer av växter. Majs, oliv, raps, solros, nötter och olika former av blommor är bara några få exempel på ingredienser som är vanliga i ekologiska hudvårdsoljor. En av de absolut mest omtalade hudoljorna på senare tid är arganoljan. Arganolja utvinns ur arganträdets värdefulla frukter. Trädet växer enbart i Marocko och arganoljan har i århundraden använts av lokalbefolkningen för sina unika egenskaper. Tack vare att oljan är extremt tunn tränger den snabbt och effektivt ner i huden. Arganoljan har en dokumenterad effekt av att minska rynkor, ärr, celluliter och bristningar. Oljan är lämpad för hud med acne eller psoriasis.