Koenzym Q10

Koenzym Q10

Koenzym Q10 är en vitaminliknande substans som återfinns naturligt i kroppens alla celler. Koenzym Q10 är bland annat viktig för cellernas metabolism, det vill säga hur kroppen förvandlar det vi äter till energi. Eftersom kroppen minskar sin naturliga produktion av koenzym Q10 runt 30-års ålder är det viktigt att förse kroppen med nytt koenzym Q10 genom externa hudkrämer, ansiktsmasker med Q10 eller ögonplåster. Q10 har också en mycket viktig funktion när det kommer till hur kroppens celler åldras.Våra ögonplåster mot rynkor innehåller Q10 och du kan läsa mer om dem eller beställa dem här.

Skydda huden mot åldrande med koenzym Q10

De allra flesta av oss skulle aldrig ha hört talas om koenzym Q10 om det inte vore för all den uppmärksamhet vitaminet har fått under senare år i medier så som TV, radio, tidningar och på internet. Under 90-talet var koenzym Q10 på allas läppar eftersom forskarna då hade förhoppningar om att Q10 skulle vara framtidens mirakelmedicin mot mängder av sjukdomar. Medier rapporterade samtidigt att Q10 var en supervitamin som skulle kunna avstanna hudens åldrande.

Idag vet vi att koenzym Q10 inte riktigt är den mirakulösa dundermedicin som forskarna först hoppades på, men vi vet samtidigt att koenzym Q10 är ett supereffektivt ämne mot åldrad hud som används flitigt i så väl hudkrämer som ansiktsbehandlingar. I stort sett alla stora hudföretag i världen över använder Q10 i sina hudvårdsprodukter för att minska åldrande, reducera rynkor och strama åt slapp hud. Många hudvårdsprodukter innehållandes koenzym Q10 innehåller även kollagen för ännu bättre resultat.

Därför kan vi minska rynkor med Q10

Koenzym Q10 har två viktiga huvudfunktioner i våra hudceller. Dels bidrar Q10 till att omvandla cellernas syre till energi. Det vitaminliknande ämnet skyddar även kroppen mot så kallade fria radikaler (det vill säga för huden skadliga molekyler), vilket också innebär att Q10 skyddar kroppens hud mot ålderstecken så som rynkor, fina linjer och slapp hud. Nästan alla världsledande hudvårdsföretag har hudkrämer baserade på koenzym Q10 i sitt produktsortiment. Några exempel är bland annat Nivea, Loreal, Neutrogena och VICHY. 

Även hälsovårdsprodukter innehåller ofta Q10

Det är inte bara inom hudvården som Koenzym Q10 används flitigt. Eftersom det vitaminliknande ämnet inte bara stärker kroppens hudceller utan faktiskt också bidrar till att stärka alla kroppens andra celler som deltar i energiomvandlingen så är koenzym Q10 ett populärt inslag i andra typer av hälsovårdsprodukter. Exempelvis finns det studier från Linköpings Universitet som tyder på att koenzym Q10 tillsammans med selen kan halvera risken för äldre människor att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Fem snabba fakta om Koenzym Q10

  • Koenzym Q10 bidrar till att minska dina rynkor

  • Ämnet finns naturligt i våra kroppar

  • Koenzym Q10 skyddar huden mot åldrande

  • Ämnet används flitigt i hudvårdsprodukter

  • Q10 skyddar kroppen mot fria radikaler