Bli av med akne och finnar

Behandla finnar och akne

Akne eller finnar (även kallat komedoner) är en inflammatorisk sjukdom som drabbar utförelsegången i talgkörteln. När mynningen i talgkörtelns utförelsegång täpps igen av bland annat stelnat talg och döda hudceller kan talgkörteln bli inflammerad och finnar eller akne uppstår. Du kan minska pormaskar säkert med en pormaskklämmare (49kr). De vanligaste kroppsdelarna där finnar ofta uppstår är bland annat i ansiktet, på halsen, i nacken eller på ryggen.

Behandling mot akne

Eftersom det är kroppens talgproduktion som i mångt och mycket styr ifall vi löper en större eller mindre risk att drabbas av akne, så är det också i den änden vi måste börja om vi vill behandla akne effektivt. För att minska risken för finnar och akne bör man dagligen se till att hålla talgkörtelns mynning öppen och fri från stelnat talg eller döda hudceller.

Vi rekommenderar en elektrisk ansiktsskrubb (300:-)

Lindra ömmande aknehud

Den som lider av akne kan uppleva att huden ömmar som ett resultat av huden är inflammerad. När huden är inflammerad kan det göra mycket ont, och beroende på hur mycket smärta inflammationen ger finns det olika metoder för att lindra smärtan. Den som lider väldigt mycket av sin akne bör besöka en hudläkare för personlig konsultation. Läkaren kan nämligen skriva ut rätt sorts läkemedel för just din situation.

Vilka drabbas av akne och finnar?

Majoriteten av alla ungdomar i tonåren drabbas av akne i olika grad. Omkring femton till tjugo procent av alla tonåringar lider av medelsvår till svår akne, och akne är en av de tre vanligaste hudsjukdomarna i världen enligt forskningsstudier. Hos ungdomar är svår akne vanligast hos män. Finnar är även vanligt hos vuxna, men i vuxen ålder är sjukdomen vanligare hos kvinnor. Det ska också sägas att det finns olika typer av akne, varav komedonakne, papulopustulös akne samt svår akne är de vanligaste varianterna.

Varför får vi finnar?

Uppkomsten av akne beror till stor del av att kroppen producerar ett överskott av talg. Talgkörtlarnas mynning kallas för porer, och när porerna blir igentäppta av stelnat talg, smuts och döda hudceller kan inte talget inte komma ut varav talget samlas inuti talgkörteln. Det är då det vi i dagligt tal kallar för pormaskar uppstår. Eftersom pormaskarna (talget) inte kan försvinna ut ur huden på naturlig väg blir de angripna av bakterier som bryter ner talget, vilket i sin tur gör att fettsyror bildas, porerna blir inflammerade och finnar uppstår.

Förvärrande faktorer till ökat antal finnar

Det finns många faktorer som kan påverka hur mycket akne vi får. Bland annat sägs vår kost vara oerhört viktig, och många menar att bland annat choklad, mjölkprodukter och andra feta livsmedel bör undvikas för att minska risken för akne.

Kosmetika och fel hudvårdsprodukter kan också vara en stor bov i dramat. Den som exempelvis använder oljebaserat smink eller andra starka kosmetiska produkter som irriterar huden löper av förklarliga skäl också större risk att få akne. Många har också den felaktiga uppfattningen att akne uppstår som ett resultat av en oren hy. Detta stämmer dock inte, och om du försöker tvätta bort din akne finns risken att huden blir torr och att problemet blir värre. Det beror på att kroppen då sänder signaler till huden om att öka talgproduktionen ytterligare vilket ofta leder till mer finnar.

Andra faktorer som kan försvåra akne är bland annat läkemedel, p-piller och andra preventivmedel samt hormonella störningar.