Rosacea

Rosacea

Rosacea är sjukdom i huden som bärs av cirka fem till tio procent av den vuxna befolkningen. Rosacea förekommer främst i ansiktets centrala delar så som i pannan, på kinderna och på hakan. Rosacea drabbar ofta ytliga blodkärl och kan ge rodnader, knottror eller varblåsor. Hudsjukdomen förväxlas ibland med akne och kallas ofta felaktigt för akne då symptomen liknar varandra. Rosacea är vanligast hos vuxna människor över 30 år med ljus hy.

Symptom på rosacea

Sjukdomen ger vanligtvis en diffus rodnad i ansiktet eftersom det är ofta är hudens ytliga blodkärl som infekteras. Med tiden kan det uppstå knottror och variga blåsor. Det är även vanligt att ansiktet blir svullet. Framförallt hos män. Till skillnad från acne bildas inte pormaskar vid rosacea och uppkomsten beror alltså inte av en överproduktion av talg. Hudsjukdomen växlar vanligen mellan stadier av lugnare respektive värre utslag. Under vissa perioder kan symptomen vara osynliga för att senare blossa upp.

Orsaker

Det finns inga svar på vad rosacea beror på. Däremot vet man att sjukdomen inte smittar. Besvären kan utlösas av starkt solljus, starkt kryddad mat, alkohol eller stress. Dessutom kan fel typer av hudvårdsprodukter utlösa Rosacea.

Behandling av rosacea

Det är svårt att bota rosacea permanent. Däremot finns det olika metoder för att lindra hudsjukdomens symptom när de väl bryter ut. I första hand bör du undvika sådant som du märker ger besvär. Vilka typer av självbehandlingar som fungerar är ytterst individuellt. Vissa behöver använda lindrande ansiktsmasker för att minska rodnaderna i ansiktet medan andra behöver använda lindrande och skonsamma hudkrämer. Det finns också vissa hudtyper som helt enkelt mår bäst av att endast skölja ansiktet med ljummet vatten. Det finns också receptfria läkemedel mot rosacea. Om du har försökt självbehandla huden utan resultat kan du också besöka vård för att få receptbelagda läkemedel utskrivna. I extrema fall kan du också göra laserbehandlingar för att minska rosacea.