Ta bort pormaskar

Det är superenkelt att ta bort pormaskar. När hudfetter och talg inte kan ledas ut ur hudens porer bildas pormaskar . Det är därför viktigt att öppna upp porerna. Det kan du bland annat göra genom att rengöra ansiktet varje dag. Med dessa produkter kan du ta bort pormaskar snabbt, enkelt och effektivt.

Ta bort pormaskar

Alla människor får tyvärr besvärande pormaskar emellanåt. Många ställer sig frågan gällande hur man kan ta bort pormaskar på bästa och enklast sätt. För att kunna veta hur man kan bli av med pormaskarna gäller det att förstå vilken typ av pormaskar man har. Det finns nämligen flera olika typer av pormaskar och det finns en mängd olika metoder för att bli av med dem.

Pormaskar finns i hudens porer i ansiktet och på kroppen.Därför uppkommer pormaskar

Först och främst måste du förstå att pormaskar är ett väldigt vanligt problem och du är långt ifrån ensam om att drabbas av dem. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att dessa små och irriterande svarta prickarna i ansiktet inte är smuts som kan skrubbas bort. Det är snarare så att en allt för aggressiv skrubbatack på huden kan göra problemet värre. Att du har drabbats av pormaskar behöver heller inte betyda att du har en dålig hygien.


Hormoner 
En stor anledning till att du får pormaskar grundar sig i förändringar i kroppens hormoner. Du vet säkert att pormaskar och acne tenderar att öka i puberteten, under graviditeten eller i samband med menstruationen. Högre koncentrationer av vissa kroppsliga hormoner gör nämligen att huden blir fetare och oljigare. Det kan i sin tur göra att porernas öppning blockeras av hudens oljiga eller feta hinnor samt av döda hudceller. Normalt töms porerna från fett och olja kontinuerligt, men då öppningen till porerna täpps till bildas pormaskar inuti porerna.

Rökning 
Hos män och kvinnor som röker tenderar kroppen bli påverkad på många olika sätt. Tobak innehåller som bekant tusentals ohälsosamma partiklar likt nikotin med mera som har en direkt negativ inverkan på din hy. Det kan bland annat leda till en gråare hudton och fler pormaskar.

Smink och hudvårdsprodukter 
Smink och hudprodukter med artificiella färgämnen, doftämnen och mineraler kan täppa till porerna vilket i sin tur kan leda till en ökad mäng pormaskar i ansiktet. Se därför till att alltid använda hudvårdsprodukter och smink som fungerar bra för dig. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att aldrig somna utan att ta bort sminket på kvällen.

Ohälsosam diet 
Friterade maträtter, livsmedel som innehåller mycket socker, matvaror som innehåller mycket kolhydrater samt alkoholhaltiga drycker är också något som kan förändra ditt mående och din hy.


Vad är pormaskar?

Tekniskt sett är en pormask en typ av acne (även kallad komedon). En pormask/komedon uppstår då hudens porer blir tilltäppta av olja, döda hudceller, smuts eller bakterier. Trots att det finns många olika typer av komedoner uppstår dom i regel på samma sätt. När porerna täpps till stannar olja och fett kvar inuti poren. Om den tilltäppta poren förblir öppen får poren en svart eller brunaktig färg. När detta händer bildas en så kallad svart pormask (från engelskans blackhead). Det beror på att oljan i poren oxiderar när den kommer i kontakt med syret i luften. Det är ungefär samma process som när ett äpple får en brun färg då fruktköttet kommer i kontakt med syre. Ifall pormasken stänger sig kommer den istället få en tilltäppt utåtbuktande topp. Denna utbuktning brukar få en vit eller grå färg och brukar därför kallas för en vit pormask (från engelskans whitehead). Med blotta ögat brukar svarta pormaskar inte bukta ut från huden medan vita pormaskar gör det tydligt.

Pormaskar är vanliga i ansiktet

Pormaskarna brukar framförallt dyka upp i ansiktet. Speciellt vanliga är dem i pannan, på hakan samt kring och på näsan. Men det är absolut inte ovanligt att pormaskar dyker upp på andra områden av kroppen så som på axlarna, ryggen, halsen eller öronen. Pormaskar kan nämligen uppstå överallt på kroppen där huden har porer.

En svart peel off ansiktsmask gör det enkelt att ta bort pormaskar.Därför ska du ta bort pormaskar

Ifall du inte tar bort dina pormaskar kan pormaskarna med tiden blir inflammerade och inflammerade pormaskar riskerar i värsta fall att utvecklas till finnar eller acne. Du bör därför se till att få bort pormaskarna direkt. Som tur är finns det flera enkla sätt för att ta bort pormaskar hemma. Om du är oförsiktig när du klämmer pormaskarna riskerar du att med tiden få fula ärr och rispor i huden. Om du har extrema problem med pormaskar bör du rådfråga en hudläkare om hjälp. Metoderna nedan bör endast användas vid normala problem med pormaskar och kom ihåg att alltid vara försiktig när du handskas med din hud.


Kläm pormaskar säkert 
Med hjälp av en pormaskklämmare kan du klämma pormaskar säkert utan att du riskerar att smuts eller bakterier från orena fingrar hamnar i hudens porer. Med en pormaskklämmare kan du snabbt och enkelt bli av med pormaskarna redan i ett tidigt stadie. Denna produkt används ofta av hudterapeuter på skönhetssalonger och har du någon gång varit på en skönhetsbehandling har du säkert stött på dessa verktyg.


Ansiktsmask mot pormaskar 
En otroligt populär metod för att minska pormaskar i ansiktet är att använda ansiktsmasker. Den förmodat mest välkända ansiktsmasken mot pormaskar är svart peel off ansiktsmask. En svart peel off ansiktsmask används för att dels bli av med pormaskar men även smuts, bakterier, döda hudceller och andra orenheter i huden. Den svarta ansiktsmasken smörjs in i ett lagom tjockt lager över huden där den tränger ner i ansiktets porer. När ansiktsmasken har torkat (efter omkring 20-30 minuter) drar du av den och pormaskarna och orenheterna följer med upp ur porerna. Ansiktsmasken rengör ansiktet på djupet och du kommer känna hur ren och fräsch huden i ansiktet blir efteråt. 


Skrubba och tvätta bort pormaskar
Genom att skrubba och tvätta ansiktet varje morgon och kväll minskar du risken för att pormaskarna ska uppstå i huden. Blackheads och whiteheads kan relativt enkelt motverkas genom att exempelvis skrubba huden med en mild tvål och en ansiktsskrubb. Observera att du endast kan bli av med pormaskarna på detta vis i ett tidigt stadie innan pormaskarna har blivit för stora. Att tvätta och skrubba ansiktet ska egentligen ses som en förebyggande åtgärd mot pormaskar. 


Ånga huden 
I samband med att du tvättar eller skrubbar ansiktet kan du ånga huden. Att ånga huden är superbra eftersom det öppnar upp porerna i ansiktet så att det blir lättare att ta bort pormaskar och orenheter inuti porerna. Du kan bland annat ånga huden genom att koka upp vatten i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och luta huvudet över kastrullen (minst 40cm ifrån) med en handuk över huvudet. Se upp så att du inte bränner dig. En annan metod för att ånga ansiktet är att använda en portabel ansiktsångare.